هر کشور، شهر یا محلهای تاریخ ویژه خودش را دارد و یکی از عوامل قابل توجه در نمایش این تاریخ، معماری است.
هر مکانی تاریخی دارد که با شناخت گرایشهای معماری و نگاه به ساختمانهایش میشود آن را کشف کرد. هر یک از روشهای ساختمان سازی متعلق به دوره ای خاص است و هر کدام از این روشها ویژگیهای خاصی داشتند که امروزه نیز پس از گذشت سالیان بسیار، هنوز قابل رویت است. ما در این مقاله قصد داریم برخی از معروفترین سبکهای معماری را به همراه ویژگیهای کلیدی آنها بررسی کنیم.
معماری باروک
این گرایش از طراحی ساختمان، در اوایل قرن 17 میلادی در ایتالیا به وجود آمد و برخی از ویژگیهای معماری رنسانس را همراه داشت. ابزار اصلی این گرایش، نور و سایه است که تاثیر آن در ساختمانهای بزرگ باعث می شود بازدیدکنندگان به بخشهایی از سازه بیشتر توجه کنند و بخشهای دیگر با قرار گرفتن در سایه پنهان شوند. در کلیساهای باروک معمولا یک بخش مرکزی بزرگ ( وسیع ) در ترکیب با ستونها، فضایی تئاتر گونه را خلق میکنند که شبیه و توجه بیننده را به خود جلب میکند.در معماری باروک نماهای خارجی بیشتر با رنگ سفید تزئین میشود. بهترین نمایندههای این شیوه از معماری به طور عمده در وین، اسپانیا، ایتالیا و فرانسه دیده میشوند اگرچه معماری باروک در بسیاری از کشورهای دیگر نیز صاحب شهرت است.
معماری ویکتوریایی
معماری ویکتوریایی از اواسط قرن 19 میلادی آغاز شد و نام آن به ملکه ویکتوریا اشاره دارد. این سبک تحت تاثیر طراحی اروپایی، خاور میانه و حتی آسیایی است. اما شاید بتوان استفاده از آجرهای قرمز را یکی از شاخصههای اصلی این سبک دانست. رنگهای غالب برای نمای بیرونی ساختمانهای ویکتوریایی قهوهای و قرمز است اما می توان بناهایی با رنگهای دیگر نیز یافت. اصلیترین نمونههای این معماری را میتوانیم در انگلستان مشاهده کنیم.
معماری باهاوس
این شیوه آلمانی در حدود سال 1900 میلادی ظهور پیدا کرد و البته نتوانست در خارج از مرزهای آلمان محبوبیت چندانی به دست آورد. یکی از ایدههای اصلی معماری باهاوس وحدت بخشیدن به طراحی کاربردی و هنرهای زیبا است به خصوص در هنرهای مجسمه سازی و نقاشی. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این شیوه استفاده محدود از رنگهای واضح است. بیشتر رنگهای مورد استفاده در این سبک، سفید، سیاه و خاکستری هستند. در این شیوه خانهها دارای ارزشهای دقیق هندسی و کاربردی هستند.
رنسانس
این شیوه در ایتالیای قرن 15 میلادی به ظهور رسید و بسیاری از بناهای نمایانگر آن از بناهای غیر مذهبی هستند. واژه رنسانس به معنای نوزایی است. معماری رنسانس سعی در حفظ تعادل و نسبتها دارد و برخی از گرایشهای طراحی رومی، یونانی و کلاسیک را حفظ می کند. تقریبا در همه اروپا می توانید ساختمانهای نماینده این نوع معماری را پیدا کنید.
گوتیک
یکی از شیوههای معماری اروپایی است که در قرون وسطی پا به عرصه گذاشت و معروف شد. یکی از معانی واژه گوتیک «وحشیانه» است و جالب است بدانیدکه این سبک از تقارن پیروی نمی کند. از ویژگیهای اصلی این نوع معماری میتوان به بلندی، عظمت، گلدستههای تیز و وسعت فضاهای داخلی اشاره کرد. بهترین نمایندگان این شیوه کلیساها، قلعهها و حتی خانهها هستند. معماری گوتیک در کشور فرانسه بسیار محبوبیت داشت و کلیسای سنت دنیس پاریس، نمونه خوبی از طراحی گوتیک است. در فرانسه میتوان بسیاری از بناهای معماری گوتیک را پیدا کرد که خود فضای قرون وسطی را برای بازدیدکنندگان تداعی میکند.
تئودور
یکی دیگر از شیوههای معماری که اتمسفر قرون وسطی را به خاطر می آورد استایل تئودور است. محل تولد این شیوه جزایر بریتانیا، اسکاتلند، انگلستان و ایرلند بود. معماری تئودور آمیختهای از ویژگیهای معماری رنسانس و گوتیک را در خود دارد. رنگ غالب در این شیوه سیاه و سفید و یا دو رنگ متضاد دیگر است. بهترین نمونههای این شیوه در انگلستان و در منازل، کلبهها و خانههای شخصی قابل مشاهده است.
معماری مدرن
استایل مدرن یا مدرنیست یا معماری مدرن از اوایل قرن بیستم میلادی ظهور کرد و همچنان دید بسیار تازهای درباره ساختمان سازی دارد. رویکرد ساختمان سازی مدرن بسیار منطقی و عقلانی است. استایل مدرن ممکن است از مصالح مختلف و دیدگاههای ساختاری جدیدی نسبت به تزئینات استفاده کند. شما میتوانید سازههایی با این نوع طراحی را در کشورهای گوناگون سراسر دنیا مشاهده کنید. از مهمترین ویژگیهای ساختمانهای مدرن میتوان به سقف و کف مسطح، عدم تقارن و همچنین به کارگیری فرمهای مکعب و استوانه اشاره کرد.
معماری مصر باستان
تمدن مصر، تمدنی باستانی و پیشرفته است که معجزههای شگفت انگیزی همچون اهرام مصر ، یادگار آن دوران هستند. هرچند که بیشتر ساختمانها به دلیل طغیان رود نیل تخریب شده اند اما قلعهها، معابد و حتی روستاهایی از آن سبک معماری برای ما به جا مانده اند. نمادگرایی یا سمبولیسم یکی از ویژگیهای اصلی معماری مصر باستان به حساب می آید که کاملا مبتنی بر دیدگاههای مذهبی است.شاید بتوان این گونه تعبیر کردکه این نوع معماری به دنبال استفاده روزمره از مفاهیم زیبایی شناسی است.
معماری اسلامی
معماری اسلامی شدیدا بر پایه مذهب شکل گرفته است. این گرایش هنوز هم پابرجاست. معماری اسلامی بسیار تحت تاثیر ساخت و سازهای انجام شده در سرزمینهای فتح شده در طول قرن هفتم است. یکی از ویژگیهای بارز این نوع معماری وجود مساجد دارای مناره است. این ساختمانها شبیه برج هستند و بلندترین ساختمان هر محله ای بودند تا هر کسی بتواند آنها را ببیند. از دیگر شاخصههای اصلی معماری اسلامی میتوان به عظمت، استفاده از خوشنویسی و تزئینات برای نماهای داخلی و خارجی اشاره کرد.
سنگ گرانیت نطنز یکی از مرغوب ترین انواع گرانیت در کشور است. گرانیتهای مشکی سوران از معدن لاگهر اصفهان استخراج میشوند و در کارخانه سنگ سروش به روشهای گوناگون فرآوری میگردند.
در این مقاله به توضیح 9 سبک معروف در معماری پرداختیم و سعی کردیم ویژگیهای اصلی هر یک را به طور کلی بیان کنیم و از تاریخ و محلهای پیدایش هر کدام سخن بگوییم. در مقالات دیگر هر کدام از این سبکها را به تنهایی بررسی خواهیم کرد و درباره هرکدام بیشتر سخن خواهیم گفت.
امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید.